Prvi let aviona na novo gorivo od tečnog naftnog gasa

Prvi let aviona na novo gorivo od tečnog naftnog gasa

Avion kompanije „Katar ervejs“ obavio je prvi let u istoriji koristeći novo gorivo, delimično proizvedeno od tečnog prirodnog gasa, službeno je saopštila katarska aviokompanija.

Prema podacima ovoga avioprevoznika, letelica erbas A-340-600 s rols-rojs motorima obavila je let iz Londona u Dohu, koji je trajao više od šest časova.

Konzorcijum koji je organizovao ovaj let već duže od dve godine usavršava avionske motore i sve druge sisteme kako bi se u dogledno vreme moglo, kao pogonsko gorivo koristiti prirodni gas, a ne avionski kerozin. Ovo bi trebalo da bude sasvim uspešna zamena goriva, koja bi bila opravdana i ekonomski i ekološki. Rezultati testiranja i svi efekti će biti naknadno saopšteni, ali stručnjaci veruju da će ovo biti uspešna zamena goriva i da će u dogledno vreme biti moguće da se kao avionsko gorivo koristi gas.

Dnevnik Financial Times navodi da je ranije na komercijalnim avionskim linijama u Južnoj Africi takođe korišteno alternativno gorivo dobijeno preradom uglja (coal-to-liquid kerosene), ali je GTL-kerozin ekološki sigurniji.

Katar, jedan od najvećih proizvođača prirodnog plina, raspolaže sa više od 13 posto ukupnih svetskih rezervi ovog energenta.

 

 

Znači nije baš na plin ali je korišćen za pravljenej kerozina za avione 🙂

Proces nije nov, obavlja se u rafinerijama. Metan, koji može da bude poreklom od prirodnog gasa, a i ne mora, jer ga svaka rafinerija ima kao sporedni proizvod (sada sve manje sporedan), se hemijskom reakcijom pretvara u tečno gorivo slično benzinu. To su ovi smešali 50-50 sa običnim kerozinom. Cilj im je da predju na gorivo koje je 100% ovaj, kako ga zovu, sintetički GTL kerozin (Gas-To-Liquids – gas u tečnost).

Ima dosta onih koji kažu da se na plin kuva, na naftu se greje a na benzin se vozi… Ovo ima putnu brzinu od minimum 800 km na čas pa ko voli nek izvoli 🙂

 

Share this post